Usługi gastronomiczne ze stawką 3 % PIT (wyrok WSA w Gdańsku z dnia 18 lipca 2023 r. sygn. I SA/Gd 358/23)
- Wysłane przez Maciej Krawiel
- Kategorie PIT
- Data 3 sierpień 2023
Czego dotyczyła sprawa?
Z wnioskiem o wydanie interpretacji indywidualnej w zakresie PIT zwrócił się przedsiębiorca z branży cateringowej, którego zakres usług obejmował:
· przygotowywanie i dostarczanie ciepłych posiłków we wskazane przez klienta miejsce bez dodatkowej obsługi (głównie dostawa dań do zakładu pracy),
· przygotowywanie i dostarczanie ciepłych posiłków we wskazane przez klienta miejsce z dodatkową obsługą polegającą na podziale posiłków w bufecie klienta ze zbiorczych opakowań na porcje i następnie na odbiorze i myciu naczyń po zakończonej konsumpcji, natomiast bez obsługi kelnerskiej,
· przygotowywanie i serwowanie ciepłych posiłków w miejscu przygotowania.
Podatnik wyjaśnił, że jedna z wynajmowanych przez niego kuchni jest wykorzystywana do przygotowywania posiłków. W pozostałych czterech pomieszczeniach przedsiębiorca nie przyrządza dań, lecz już gotowe dania są przewożone samochodami dostawczymi. W kuchniach tych przygotowane posiłki są tylko przekładane ze zbiorczych opakowań do pojedynczych naczyń, wydawane na miejscu (tj. w stołówce usytuowanej przy kuchni), a po zakończonej konsumpcji naczynia i sztućce są zbierane i myte. Dowóz posiłków nie jest osobną usługą, lecz nieodzownym (integralnym) elementem kompleksowej usługi przygotowania posiłków z dowozem.
Przedsiębiorca uznał że całość przychodów osiąganych z powyższego tytułu powinna podlegać opodatkowaniu stawką 3% PIT przewidzianą dla usług gastronomicznych. W jego ocenie ustalając zakres pojęcia działalności gastronomicznej nie należy brać pod uwagę symbolu PKWiU, ponieważ przepisy ustawy ryczałtowej w ogóle nie odnoszą się w tym zakresie do PKWiU. Dla zastosowania preferencyjnej stawki PIT wobec omawianych usług istotne są czynności obejmujące przygotowanie posiłków.
Co na to Dyrektor KIS?
W interpretacji indywidualnej z 10 marca 2023 r. nr 0113 KDIPT2-1.4011.1095.2022.2.ID Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej tylko częściowo przyznał rację wnioskodawcy, potwierdzając, że przygotowanie i serwowanie ciepłych posiłków w miejscu przygotowania (PKWiU 56.29.20.0 – usługi stołówkowe) może korzystać ze stawki ryczałtu w wysokości 3%.
Odmienne od podatnika stanowisko Organ zajął jednak w odniesieniu do usług cateringowych. Zwrócił uwagę, że są one sklasyfikowane w PKWiU, zatem klasyfikację tę należy brać pod uwagę przy zastosowaniu właściwej stawki PIT. Zdaniem Dyrektora KIS nie są to usługi gastronomiczne, gdyż catering stanowi tutaj osobną usługę, dla której właściwą jest stawka 8,5 proc. ryczałtu.
Podobny pogląd wyraził DKIS również w interpretacji indywidualnej z 21 lutego 2023 r. 0113-KDIPT2-1.4011.1024. 2022.2.MZ.
Sąd administracyjny rozstrzygnął
Podatnik zaskarżył otrzymaną interpretację do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gdańsku, który (nieprawomocnym) wyrokiem z 18 lipca 2023 r. sygn. I SA/Gd 358/23 uchylił rozstrzygnięcie Dyrektora KIS.
Skład orzekający wskazał, że definiując działalność gastronomiczną ustawodawca posługuje się zwrotem „usługi związane z przygotowaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów”. Zdaniem Sądu dla uznania danej usługi za działalność gastronomiczną koniecznym jest, aby podstawowym świadczeniem realizowanym w ramach tej usługi było przygotowanie lub sprzedaż posiłku. Inne świadczenia muszą być wówczas świadczeniami pomocniczymi, aby mogły kwalifikować się jako działalność gastronomiczna.
Wbrew stanowisku Dyrektora KIS, WSA w Gdańsku wskazał, że w zakresie usług gastronomicznych ustawodawca nie referuje do symboli PKWiU. W ocenie Sądu przez działalność gastronomiczną należy także rozumieć usługę cateringu, co oznacza, że może ona korzystać z opodatkowania stawką 3% PIT.
Wybór właściwej stawki ryczałtu PIT, przez podatników prowadzących jednoosobową działalność gospodarczą, w wielu wypadkach jest trudnym zadaniem. O charakterze usługi dla celów stosowania ryczałtu PIT często decydują niuanse, o czym coraz częściej przekonują się przedsiębiorcy z branży IT, którzy wobec różnorodności świadczonych usług, toczą spory z fiskusem o prawo do zastosowania niższej stawki podatku. Dyskusja na temat właściwego opodatkowania usług cateringowych to kolejny „odcinek” tego ryczałtowego „serialu”. Warto zatem przeanalizować zakres czynności wykonywanych w ramach działalności i potwierdzić prawidłowość rozliczeń podatkowych w drodze interpretacji indywidualnej lub konsultacji z doświadczonym doradcą podatkowym.
Maciej Krawiel
Maciej jest radcą prawnym i ekspertem z zakresu podatków: CIT oraz VAT. Ukończył studia prawnicze na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz aplikację radcowską w Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Warszawie. Odbył również podyplomowe studia z zakresu rachunkowości i finansów na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie oraz uzyskał uprawnienia doradcy podatkowego. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w organach podatkowych, jak również międzynarodowych firmach doradztwa podatkowego oraz polskich kancelariach prawnych. Specjalizuje się w bieżącym, kompleksowym doradztwie w zakresie podatków dochodowych oraz VAT. Uczestniczy w złożonych projektach z zakresu doradztwa podatkowego – w tym doradztwa transakcyjnego i restrukturyzacyjnego. Reprezentuje podatników w sporach podatkowych z organami administracji skarbowej oraz przed sądami administracyjnymi. Biegle włada i pracuje również w języku angielskim, w stopniu zaawansowanym posługuje się także językiem niemieckim.